İZMİR BUCA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki Eğitim Merkezleri SENİ Bekliyor

Mesleki Eğitim Merkezleri  SENİ Bekliyor

MESLEKİ EĞİTİM NEDİR?

Okulda verilen teorik eğitim işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, bireylerin mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve onları belgeye götüren eğitimdir.

Çıraklar haftada:

1 gün okulda teorik eğitim,

4 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.

MESLEKİ EĞİTİMİ NİYE TERCİH ETMELİYİM?

Toplumdaki kalifiye eleman ihtiyacı doğrultusunda kendi ilgi ve yeteneklerimizi belirlemek için...

Meslekle ilgili doğru tercihlerde bulunmayı sağlamak ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazanmak için..

OKUYORUM

Mesleki Eğitim Merkezleri 6764 sayılı kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmıştır. 9 uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanmaktadır. 11 inci sınıfın sonunda "Kalfalık Belgesi", 12 inci sınıfın sonunda ise "Ustalık Belgesi" düzenlenmektedir. Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrenciler aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi. Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine de kayıt yaptırabilirler.

Bunun yanı sıra bu merkezlerde okuyan ve 11'inci, 12'inci sınıftaki diploma programına dahil olmayan öğrenciler de fark derslerini alarak meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaklar. Ayrıca dışarıdan ustalık kalfalık sınavına girmiş ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu kişiler de diploma programına dahil olarak Meslek Lisesi diploması alabilecekler.

MESLEKİ EĞTİM MERKEZİMİZDE VERİLEN BELGELER

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik

Verilen belgeler Uluslararası nitelik taşır.

AB ülkelerinin tümünde geçerlidir.

Bu belgeleri vermeye yetkili tek kurum Mesleki Eğitim Merkezleridir.

MESLEKİ EĞTİM MERKEZİMİZİN İŞVERENE SAĞLAYACAĞI İMKANLAR

Öğrencinin SGK primleri devlet tarafından ödenir.

Devlet tarafından işverene aylık her çırak öğrenci için "Teşvik Ödemesi" yapılır.

İşyerinde çalışan ve haftada bir gün teorik eğitme alınan çırakların, sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenin maddi yükünü azaltmıştır.

MESLEKİ EĞTİM MERKEZİMİZİN ÖĞRENCİLERİMİZE SAĞLAYACAĞI İMKANLAR

İşletmelerde mesleki eğitim süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.

Hastalık iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.

Eğitimleri, süresince muayene ve tedavi masrafları sosyal sigortalar kurumunca karşılanır.

Askerlik işlemlerini eğitimlerinin sonuna kadar tecil edebilirler.

Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün öğrenci haklarından yararlanabilmektedir.

Mesleki yeterlilik belgeye bağlanmıştır. Çıraklık eğitimini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimlerini tamamlayanlar ustalık belgesi almaktadır. Resmi ve özel kuruluşlara personel alımlarında bu belge geçerlidir.

Öğrencilerimiz kayıt oldukları günden itibaren 3308 sayılı kanun çerçevesinde sigortalanırlar. En az asgari ücretin %30'u kadar maaş alırlar.

MESLEKİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ OLMAK İÇİN;

En az Ortaokul mezunu olmak. İlgi ve yeteneğinin olduğu alanda iş temin etmek.

Mesleki Eğitim Merkezinin vereceği çıraklık sözleşmesini işyerine onaylatmak.

Çalışacağı mesleğe dair sağlık durumunun yeterliliğini ibraz etmek.

İŞYERİMDE MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİSİ İSTİHDAM ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

İşyerlerinde sigortası ve belirli miktardaki maaşı devletimiz tarafından karşılanan mesleki eğitim öğrencisi çalıştırmak için İŞYERLERİNİN USTA ÖĞRETİCİ SERİFİKASINA sahip olması gerekir. Bu belgesi olmayan işletmeler USTALIK belgesiyle birlikte bütün MESLEK LİSELERİMİZE veya MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİMİZE başvurabilir. Bu belgeyi almak 3 saatlik bir uzaktan eğitimle ve ustanın kolay bir şekilde gireceği E-SINAV sonucu gerçekleşecektir...

Usta öğreticisi belgesi almak isteyen ustalar iş pedagojisi kursunu uzaktan veya yüz yüze eğitim yolu ile tamamlayanların sınavları, en az 12(oniki) kişinin talep etmesi halinde kayıtlı oldukları okullarda yazılı olarak da yapılabilecektir.

Çamlıkule Mah. 222/58 Sokak No5 35390 Buca İZMİR Buca Bornova ve Buca Yeşilyurt dolmuşlarına binip Seramiksan veya Alternatif market önünde inilerek yada 171 ve 818 nolu otobüslere binilip çiftçi petrol durağında inilerek ulaşılabilir. - SANTRAL (232) 440 59 00 / 420 08 00 / 420 08 72 / 420 07 99 ÖZEL KALEM (232) 420 98 98 / 420 08 01

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.